Hur man hittar rätt elbolag

- I samarbete med Byt Elbolag -


Att hitta rätt elbolag kan vara klurigt, därför finns Byt Elbolag. Om man tar sig tid till att jämföra olika elbolags priser och villkor på olika elavtal så kan man komma undan med riktigt billig el. Hur bra är inte det? Det kan skilja flera tusenlappar i elkostnad under ett års elförbrukning - för ett vanligt hushåll. På Byt Elbolags hemsida kan man se utvalda elbolag med billig el som just nu erbjuder extra bra elpriser. Man kan välja mellan olika typer av elavtal, som bland annat rörlig elavtal, mix-avtal och fasta elavtal. De rörliga avtalen har sällan någon bindningstid, men där priset följer utveckligen på elbörsen. Som det låter så är ett rörligt elavtal något som gör att utgifterna för el varierar månad för månad. Under vintern stiger kostanden, medan under sommaren blir elkostnaden billigare.

Ett mixavtal innebär istället att man betalar ena halvan av sin energiförbrukning till ett fast pris och den andra halvan till ett rörligt pris.

Det är viktigt att man kontrollerar sina elavtal som man har i dagsläget innan man byter till en ny elleverantör. Om man har en speciell bindningstid på sitt avtal och vill säga upp sitt avtal innan avtalet har löpt ut så måste man betala en lösenavgift. Avgiften kan vara så hög att det inte lönar sig att byta till ett billigare elavtal, så det gäller att vara uppmärksam!

Det absolut vanligaste elavtalet är rörligt elavtal. Men om man har till exempel en villa så kan fast elavtal bara en bra ide, så man får ett bra elpris under hela året, då vintern kan bli väldigt kostsam annars.

Medan ett rörligt avtal kan vara bättre om man bor i en lägenhet där man inte har egen eluppvärmning.

”Byta elbolag” rekommenderar även att man tar ett miljövänligt alternativ, då det absolut inte behöver vara dyrare. Varför inte välja ett elbolag som kan erbjuda både ren och billig el?

Det går dock inte att säga vilket elbolag som är det billigaste, för priserna ändras hela tiden och justeras efter marknadspriserna på elbörsen. Men genom att gå in på olika elbolag och fylla i sin egen förbrukning så kan man smidigt och enkelt få reda på vilket pris man kan få samt vilket elbolag som erbjuder det billigaste just nu.

Gillar

Kommentarer